Nyheter och blogg

Molntjänster – ett bättre underhåll

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Molntjänster – ett bättre underhåll

En punkt som skiljer olika tjänster åt är hur man hanterar underhåll. Såna här mail får man någon gång ibland för instanser som körs på Amazon Web Services

Vad det i korthet går ut på är att Amazon skall utföra service på hårdvaran eller själva grundsystemet där servern körs. När man gör det så kommer servern bootas om. Inga konstigheter egentligen – men det finns bättre sätt sedan många år!

I vår plattform så utför vi självklart också olika typer av underhåll. Det är hårdvara som pensioneras och byts ut, det är delar på servrar som byts och vi uppdaterar såväl nätverksinfrastruktur, som virtualisering och lagringsnätverk.

Vi låter det dock inte påverka våra kunders drift och vi kräver ingen insats från våra kunder. Vi informerar inte ens om det – eftersom våra kunder inte märker av det.

Våra system kan automatiskt eller manuellt flytta laster (=kundservrar) mellan all vår tillgängliga kapacitet. I detta fall skulle vi ha markerat servern eller servrarna för ”underhåll” och då skulle samtliga kundmaskiner automatiskt ha migrerats till utrustning som inte är påverkad.

Denna teknik är fantastisk! Den gör också att våra resurser automatiskt balanseras – så om belastningen helt plötsligt börjar bli tung i någon del så balanseras det om automatiskt för att garantera jämn belastning och bra prestanda för alla kunder.

Eftersom vi kombinerar detta med att alltid ha överkapacitet så behöver vi aldrig ”stjäla prestanda” från en kund för att ge det till en annan. Detta är vanligare än man tror – och det inte kvalitets hosting!