Nyheter och blogg

Hur bygger man ett kvalitets-webbhotell?

Hur bygger man ett kvalitets-webbhotell?

Alla säger naturligtvis att det levererar bra kvalitet, men varför skiljer det sig så mycket åt i prestanda och driftssäkerhet? Här nedan redovisar vi lite detaljer som gör att vi kan leverera hög kvalitet till mycket rimliga priser. 

Webbhotells-servrar

Vi börjar med själva kärnan – webbhotellsservern, den faktiska tjänst en webbhotellskund använder, för att sedan arbeta oss bakåt i de delar som främst påverkar kvalitet och prestanda..

Rackfish webbhotell är noggranna med prestandan för att siter skall svara snabbt, vilket påverkar våra kunders resultat – oavsett om det är rena informationssidor vars läsare stannar kvar eller om det är en butik som säljer mer.

Ett sätt vi hanterar detta på är genom användning av CloudLinux som är ett operativssystem som är anpassat specifikt för servrar med många kunder på (delade servrar = webbhotell). CloudLinux ser till att varje kund är bättre isolerad och inte blir så påverkad av sina grannar.

Vi använder även Kernelcare som är en mjukvara från Cloudlinux som ger oss möjligheten att göra uppdateringar utan omstart (så kunder slipper få nertid vid fel tillfälle).

Dessutom använder vi CloudLinux plattform Immunify 360 som är ett mycket kompetent skydd mot olika sorters angrepp på webbservern eller specifika tjänster såsom WordPress. Detta är en så kallad WAF – Web Application Firewall som hittar exempelvis intrångsförsök.

Våra webbhotellsservrar har dessutom ”High Availability”. Det gör att de automatiskt startar upp på ny hårdvara (en ny server), ifall något skulle gå snett – här behöver man inte vänta på ny hårdvara och återställning av backup – det tar bara någon minut så är vi igång igen, även om själva hårdvaran gått sönder.

Vi har självklart backuper ändå i form av snapshots (som tas flera gånger per dag på servern och lagras några dagar) och serverbackuper som skickas till vår andra datahall för längre lagring. I vissa paket ingår extra backup, som exempelvis vårt Managed WordPress där man som kund själv kan ta backup samt återställa, eller få automatiska backuper innan varje uppdatering.

Servrar

På nästa nivå har vi fysiska servrar. Dessa är alla försedda med dubbla anslutningar till vårt backbone-nätverk. Händer det något med infrastrukturen finns alltid reservvägar och utrustning i reserv.

Våra servrar är virtualiserade med VMware. Detta ger oss mycket stora fördelar såsom att vi automatiskt balanserar belastningen så att vi alltid ha kapacitet att leverera det vi sagt, möjligheten att utföra service på hårdvara utan att kund får någon nertid alls (inte ens en omstart) samt möjligheten att automatiskt starta om servrar på ny hårdvara om en server går sönder.

Vår lagring ligger i olika lagringsnätverkslösningar. Att vi separerat lagringen från servrarna gör att vi enkelt kan flytta drift mellan olika servrar, även när en server gått ner.

Internet

Oavsett hur bra all drift fungerar så är ju naturligtvis Internetförbindelser super-prioriterat för att faktiskt nå ut.

Vi på Rackfish har byggt felsäkra dubbla nät i våra hallar för vår interna kommunikation. Vår nätinfrastruktur är från Arista och Cisco och vi använder 10 GBE för att inte få flaskhalsar mellan servrar.

För att komma ut på nätet så har vi avtal med 3 olika leverantörer som vardera kan ta hand om all vår trafik. Om en leverantör får problem stänger vi ner den och väntar på bättre tider – det är förvisso dyrt med så mycket överkapacitet, men ack så tryggt!

Förutom detta så har vi trafikutbyte (”peering”) direkt med ett 20-tal andra svenska och utländska operatörer som blir ytterligare en väg vi kan nå dina besökare..

Vi har skydd mot DDoS via marknadsledande Arbor Networks som stoppar attacker utanför vårt nätverk (innan det kommer in till oss, alltså!) och även skydd på servrar klarar att hantera mindre attacker.

För att besökare alltid ska få bästa prestandan har vi även ett system som optimerar vägarna trafiken tar – det här innebär att 30% av trafiken får en bättre prestanda (och färre time-outs) jämfört med en traditionell lösning!

Datahall

Vi har vår drift fördelad mellan två datahallar i Uppsala och Stockholm. Den skarpa driften av servrar sker i Stockholm medan exempelvis backuper lagras i Uppsala på tryggt avstånd.

Vi har två stycken strömmatningar till vår utrusning. Självklart har vi batteribackup och dieselaggregat ifall strömmen krånglar – även sådana delar är som minst dubblerat. Vi har alltså två strömsladdar till varje server som kommer från olika batteribackuper, med separata dieselaggregat (som i sin tur är dubblerade) som är anslutna till varsinna ställverk i elnätet. Dyrt och väldigt, väldigt bra! Inte ens en havererad dieselbackup stoppar oss.

Förutom strömmatningen är båda hallarna bemannade med väktare dygnet runt. Det finns allt från klimatsystem med reserv och brandsläckning till fysiska hinder mot sabotage. Hög kvalitet i varje led!

Serverhall