Nyheter och blogg

Varför ska jag använda CDN? Och vad är det, egentligen?

Varför ska jag använda CDN? Och vad är det, egentligen?

CDN är grunden för en stor del av hur Internet fungerar idag. När du använder videotjänster så kommer du garanterat i kontakt med det, men allt oftare även för vanliga webbsidor.

Vad är ett CDN?

CDN står för Content Distribution Network – ett distributionsnätverk för innehåll på svenska. Ett nätverk av noder på olika geografiska platser hjälper till att distribuera innehåll.

Tänk på de stora videotjänsterna som de flesta använder i dag. Hur skulle det gå om det bara fanns en server bakom som helt plötsligt skall leverera ett nytt avsnitt till massor med tittare över hela världen? Servern skulle förstås rasa av trycket och ingen skulle få se något.

Lyckligtvis fungerar det inte så – utan istället skickas användare till olika servrar runt om i världen där samma innehåll ligger mellanlagrat. Om en server blir överbelastad skickas nytillkomna tittare till en annan!

Hur kan jag dra nytta av detta?

Om du använder videotjänster, exempelvis Rackfish Streamio eller Livetjänster så har du redan CDN utan att du behöver göra någonting.

Om du vill få extra sprutt på din webbsida (eller för den delen vill ha CDN till en egen videotjänst eller köra en egen videoserver) så kan det vara en bra idé att satsa på ett CDN.

5 vinster med CDN

  1. Bättre för besökarna – innehållet kommer närmre och sidan laddas från flera servrar istället för bara webbservern
  2. Servern orkar mer – eftersom den slipper all den belastning som hamnar på CDN-et. 
  3. Plötsliga trafiktoppar påverkar inte på samma sätt, eftersom servern orkar mer och flera delar hjälps åt.
  4. Fler besökare – Eftersom snabbare sidor premieras i sökresultaten rekommenderas CDN av bland andra Google. Och besökarna blir gladare!
  5. Mer försäljning. Det finns gott om studier som visar på sambandet mellan snabbare sida och mer försäljning.

Hur kan Rackfish hjälpa dig?

Vi har arbetat med CDN för webbacceleration i många projekt. Ofta har det varit företag som velat prioritera marknader för webb och film – man kanske inte har möjlighet att ha servrar på flera kontinenter och vill ha riktigt bra prestanda i både Sydamerika och Asien.

Ett annat scenario är när man har hög och varierande trafik. Det är ofta olönsamt att anpassa servrar för den högsta trafiknivån man ser, och där har Rackfish hjälpt många kunder att hitta en balans mellan väloptimerade servrar och CDN för att både ge kunder den bästa upplevelsen samtidigt som servarna orkar med anstormningar.

Läs mer om våra CDN-tjänster här eller slå en signal på 08-42501818 och så kan vi diskutera just dina behov.

cloud servers cdn