Nyheter och blogg

Storklon – Teknikföretagen

Storklon – Teknikföretagen

Low-latency streaming är ibland väldigt viktigt. Idag är live-streams vanligtvis fördröjda 20-30 sekunder eller mer och för ett vanlig möte, konsert, sportsevent eller liknande funkar det bra. Faktum är att det även finns varierande latent i vanliga tv-sändningar. I detta fallet va en sån fördröjning inte tillräckligt bra, vi behövde en snabb, low-latency och pålitlig streaming.

Storklon är det största karnevalspelet någonsin!

low-latency-remote-control-and-streaming

Kommer du ihåg de populäraste karnevalspelen från när du va barn? Mest troligen är  ”klospelet” ett av dem. Tillsammans med Coda Collective installerade Rackfish nätverkskameror över en stor klo som kan plocka upp paket, var och en med en överraskning i. Kampanjen gjordes för att locka till sig nya talanger till utbildning i industriell teknik i Sverige sponsrades av arbetsgivarorganisation Teknikföretagen.

Sverige har sett en minskning av studenter som söker in till industriell teknikutbildning de senaste åren och arbetsgivarorganisation Teknikföretagen vill givetvis ändra på det. Deras byrå Sverige AB anlitade Coda Collective – ett företag som specialiserar sig på integrationen mellan hårdvara och mjukvara, för att skapa världens största karneval spel, den berömda ”klon”.

Användare på webbsidan kan styra denna enorma klon genom att använda knapparna och en av två kameravyer för att försöka få upp ett paket. Prisintervallerna varierar allt från biobiljetter till high-end spelkonsoler. Utrustningen hanteras av en Raspberry PI styrdator som kontrollerade den kran-liknande strukturen som kan röra sig i X-Y riktningen. Användaren får ett antal försök på sig innan klon går ner och försöker fånga ett paket.

För att hjälpa användaren, tillhandahöll Rackfish två Axis nätverkskameror monterade på strukturen medan Streamio användes för live-streaming som garanterade den low-latency som behövdes eftersom användaren måste känna kontrollen av klon utan någon märkbar fördröjning.

Low latency streaming av Streamio

Rackfishs streamingprodukt Streamio har en low-latency finjustering som har använts för ett brett utbud av tjänster. Mest i spelbranschen för betting där verkligheten inte kan vara 30 sekunder före sändningen, för auktioner där du behöver hålla kontakten med auktionsföraren och i det här fallet för en interaktiv digital installation.

campaign-streaming-hosting

Vi uppnår low-latency genom att finjustera varje steg i kedjan. Video-konfigurationen finjusteras noggrant för att balansera mellan prestanda och bildkvalitet. Vår erfarenhet med Axis kameror kommer till användning här. Upplänken, som används för att inta videon till våra servrar, är också en kedja – ju bättre anslutning desto lägre latens av sändningen. Efter det, måste servrarna finjusteras för att kunna att distribuera videon utan att lägga på onödig videolatens. Till slut, måste videospelaren som används på sidan väljas och konfigureras ordentligt.

Nackdelen med low-latency streaming är att det blir mindre pålitligt. Med stora buffertar, är videosignalen fördröjd men kan hantera till exempel tillfälliga nätverksproblem. För väldigt low-latency streaming använder vi RTMP protokoll vilket gör det möjligt att komma ner till omkring 1 sekunds fördröjning. Om man använder HTTP-streaming är 10 sekunder mer realistiskt. Nackdelen med RTMP är att den inte kan visas på Apple iOS system såsom på en iPad till exempel. Det är möjligt att ge de användare en ”visa-endast” fördröjd HTTP-stream, men den kommer att ha en fördröjning på mist 10 sekunder.