Nyheter och blogg

Snabbare och större lagring

Snabbare och större lagring

Vi bygger nu ut ett av våra lagringssystem rejält. Platsbehovet är enormt och inte minst den video som dagligen laddas upp till vår Online Video Platform Streamio ökar kraven på snabb, effektiv och lättutbyggd lagring. Vi fortsätter använda CEPH tekniken i botten, men kompletterar nu med betydligt mer utrymme som dessutom använder snabba NVME-diskar, som har flera gånger snabbare lagring- och lästider än våra tidigare diskar.

Vi bygger även ut kapaciteten och redundansen då vi lägger till fler noder. I vårt system är standardinställningen för objekt att de lagras i tre kopior på tre olika lagringsenheter – vilket ger en väldigt god tillförlitlighet.

För lite mer tekniska detaljer så har vi kompletterat med ett lager ovanpå lagringsklustret som gör systemet enklare att hantera. Vi kommer migrera våra gamla noder in i detta system när installationen är klar. Då får vi tillgång till olika typer av lagring som passar olika behov i ett och samma system. Systemet kommer erbjuda både block-lagring för exempelvis servrar och objektlagring (S3-kompatibel) för exempelvis innehåll såsom videolagring.

När vi installerade det nya systemet passade vi dessutom på att uppgradera nätverket som hanterar lagringsnätet rejält för att kunna hantera en ökad trafik mot lagringen. Med lite tur får vi en liten paus, innan det är dags att expandera vår lagring igen!