Nyheter och blogg

Rackfish-sponsrade Breakit tar klivet in i värmen

Rackfish-sponsrade Breakit tar klivet in i värmen

Nyhetssiten Breakit, som på kort tid blivit centrum för nyheter in tech-, digitalt och startups i Sverige, har flyttat sin webbplats till Rackfish. Själva flytten skedde redan i Augusti efter utvärdering och diskussioner från såväl budget- som tekniskt perspektiv.

Rackfish är sedan våren huvudsponsor till Breakits populära podcast som publiceras varje vecka.

Breakit har valt att köpa tekniken från Rackfish för att sköta om själva webbplatsen internt även i fortsättningen.

Olle Aronsson på Breakit beskrev i podcasten själva processen under upphandlingen med orden: ”Väldigt, väldigt förtroendeingivande. Det var otroligt skönt, dels att få en jättetydlig offert där man såg vad varje del kostade för sig och kunde välja fritt att ta bort och lägga till”.

breakit hosted by rackfish

Breakits lösning

Den plattform som Breakit köpt från Rackfish bygger på den välavvägda Standardservern som den absoluta majoriteten väljer. Lite extra kraft i form av CPU och minne och lagring är nödvändigt för en såpass tung och välbesökt site. Backuper skyfflas till Rackfish sekundära datacenter för säker lagring ”offsite”. Den kanske bästa funktionen är att man valt Rackfish högtillgängliga servrar. Med funktionen ”high availability” så har man reserverad plats förberedd i det fall själva servern skulle gå ner, inom några minuter startar då Breakit upp på annan hårdvara, helt automatiskt!

rackfish-hosting-breakit-podcast
Breakit

Resultat av flytten

På Rackfish är alla servrar virtuella, men skall inte förväxlas med mindre kraftfulla VPS:er. Rackfish servrar är tvärtom ett fullgott alternativ till fysiska servrar, men med avsevärt bättre driftssäkerhet.

Innan flytten mättes prestandan på den tidigare servern under flera månader via ett fristående mätverktyg som hämtade Breakits startsida med en vanlig webbläsare (Chrome) och mätte varje steg i processen. Med mycket mätdata kan man filtrera ut tillfälliga variationer (såsom en period med högtryck på servern eller en uppdatering av siten).

Direkt i samband med flytten kunde man se att laddningstiderna för besökarna sjönk jämfört med hur det hade sett ut månaderna innan. Trots en lägre konfiguration levererade alltså Rackfish servrar mer prestanda till besökarna, trots att webbsidan som levererades faktiskt var större när man mätte resultatet (en nyhetssida som Breakit varierar hela tiden i storlek, i takt med att nytt innehåll kommer in).

Slutresultatet efter flytt, mätt mot en vecka tidigare då siten ”vägde lite mindre”och prestanda hade sänkts, visade hur som att Rackfish Standarserver levererade sidor  10-15% snabbare och tiden till att webbläsaren började rita upp webbsidan (dvs tiden det tar för servern att spotta ur sig någonting) förbättrades med 40%.

Rackfish Huvudsponsor Breakit Podcast