Nyheter och blogg

Case: 4G livestream i obygden – Skoda

Case: 4G livestream i obygden – Skoda

Livesändning av tre kameror från en plats utan elektricitet eller internet, spela in och tillhandahålla en ständigt uppdaterad ”time-lapse” från eventet. Dessutom lite servrar för att driva kampanjen och totalansvar för leveransen. Det var några av de uppgifter Rackfish hade för kampanjen ”Byggd för att ta skit” för Skoda.

Kampanjen, signerad DDB & B-Reel, promotar den nya Skoda Octavia Scout och visar på dess robusthet och kapacitet att fungera i tuffa miljöer. TV-reklam driver trafik och siten byggdforatttaskit.se visar bilen och användarna kan ”kasta skit” i form av hårda ord som konverteras till sin vikt i jord som blåses över bilen var 15 minut, allt direktsänt på siten.

Kamera från Axis för livestreaming över 4G

Vädersäkrade kameror för livestreaming

Inspelningsplatsen visade sig bjuda på en hel del väder – varma och soliga perioder, stora reng och storm. Rackfish arbetade med vädersäkrade kameror från Axis, som vi har stor erfarenhet av och har använt tidigare i kalla, blåsiga såväl som tropiska miljöer. Vi behöver inga datorer eller enkoderingsutrustning med dessa kameror utan kan hämta video direkt över nätet. Dessutom kan vi hantera kamerorna och deras inställnignar över Internet, vilket är praktiskt vid längre evenemang. Elektricitet tillhandahölls på platsen av en ljudisolerad lastbil med generator. Och slutligen: Internetanslutningen hanterade av en speciell 4G-lösning.

Streaming via flera 4G-kort

Vi på Rackfish har experimenterat med streaming under svåra områden i flera år. Den lösning vi använde i detta fall är en router som binder ihop upp till fyra 4G kort tillsammans med wifi och ethernet (om det finns). Tekniken innebär att alla tillgänliga internetanslutinngar binds samman så att vi får 4 gånger den tillgänliga kapaciteten i 4G nätet. Det här innebär att vi kan kombinera olika leverantörer, och i detta fall använde vi Telia, Tre och Tele-2 samtidigt för ökad säkerhet och kapacitet. Videoströmmarna splittas upp och skickas i delar över de olika föbindelerna och sätts ihop av en router i vårt datacenter. Om en anslutning eller leverantör går ner så kan vi fortsätta leverera.

Rackfish riggar kameror för livesändning över 4G

Automatisk timelapse från liveströmmen

En vanligt önskemål är att tillhandahålla timelapses från event/byggnationer/händelser. Detta kan göras på flera sätt och vanligen så sparar vi högupplösta bilder för senare användning. Denna gång ville vi att besökarna skulle få ”komma ikapp” i händelsen. Om en besökares första besök var på dag tre så är allt som syns en jordhög. Med en timelapse får besökaren en 7-sekunders snabbspolning genom hela eventet, innan man växlar över till liveströmmen. Detta löstes på serversidan genom att låta teamet på plats starta och stoppa inspelningen av video, från vilken vi sedan automatiskt tog stillbilder och räknade ut hur en 7-sekunders time lapse film skulle byggas och göras tillgänglig för streaming. Allt gjordes i datacentret med en mycket snabb hantering. Den första timelapsen innehöll förstås bara bilder från en inspelning, och var ganska monoton. Men när tiden gick så samlades bilder från många olika inspelningar, i olika väderlekar, tider på dagen och förstås med en växande mängd jord på bilen.

Livestreaming i ödemarken i hårt väder

Kampanjhosting. Managed hosting för kampanjer.

Rackfish skötte också driften av kampanjsiten med en redundant server i vårt kluster. Tjänsterna inkluderade full management och övervakning 24/7 med tekniker i beredskap för att snabbt agera om problem uppstod. Med Rackfish ansvariga för hela leveransen: Från internetanslutningar på plats, kameror, liveströmmar, transkodering, video-on-demand (VOD) såväl som webb servrar, CDN och support på videoleveransen hade man EN LEVERANTÖR med ETT TELEFONNUMMER för eventuell hjälp och avslutningsvis EN FAKTURA. Inte ett kreditkort eller kostnadsersättning krävdes för hela den digitala leveransen.

livestreaming-4g