Allt du behöver veta om
VPS, webbhotell, moln och andra servrar

Vi listar för- och nackdelar med Webbhotell, VPS-moln och cloud-servrar, 
dedikerade virtuella servrar eller fysiska dedikerad servrar.

Webbhotell
delad hosting

Delad hosting fungerar lite som ett hotell eller en lägenhet.

Delad hosting är det enklaste och billigaste sättet att drifta en webbsida.

Precis som i ett hotell ingår mycket av de tjänster man behöver. Hotellets möblemang, städning och reception motsvaras i ett webbhotell av färdiginstallerade tjänster som WordPress, backuptjänster och support från oss på Rackfish.

Nackdelen är att man är många som delar på en server, precis som när det gäller lägenheter eller hotell. Man blir påverkad av grannarnas beteende. I värsta fall hamnar man mitt emellan två party-lägenheter och får ofrivilligt delta i det hela. Det påverkar självklart inte bara dig utan även dina gäster/besökare.

VPS, moln eller
cloud-servrar

En VPS eller de flesta cloud-servrar är mer som ett radhus.

Iconografi-36

VPS och de flesta typer av cloud-servrar är rymligare än webbhotell och klarar mer!

Dock har de flesta VPS/cloud-servrar inte  har så kraftig isolering, så när grannen eldar så sprider sig deras värme in i ditt sovrum, vilket gör att du kanske får lite svårt att sova. Jämfört med delad hosting så finns mer resurser,  så det är sällan ett problem med grannar, men är man känslig kanske man ska titta på nästa steg.

Servicen är som regel inte lika stark. Här börjar det ställas krav på underhåll av själva servern – men man har istället stora möjligheter att påverka nästan allt. 

Dedikerad
virtuell server

En dedikerad virtuell server har samlad prestanda & säkerhet.

En dedikerad virtuell server, som vi på Rackfish definierar det, är en server med reserverad och garanterad prestanda. En stökig granne märker du inte av. Det här är som en villa med ett extra backup-hus!

Ett sätt att garantera detta är DRS. Detta gör att den stökiga grannens hus magiskt lyfts undan till ett kvarter där det är lite lugnare och du inte längre kan bli störd.

Om din villa eller server, exploderar så ordnar det sig! Utan HA får man bygga nytt och allt blir lite besvärligt. Med HA så är man i gång igen i ett grannhus på nån minut. Allt har flyttats dit och fortsätter som om inget hänt.


Fysisk server
co-location

En fysisk server är som att bo i en fristående villa.

En fysisk server är det som ger allra minst begräsningar men det kommer med ett stort ansvar och det gäller att hålla koll på kostnaderna.

Med en fysisk server får man den sista droppen av prestanda själv, alltid! Det betyder också att man inte delar på några kostnader med andra, vilket gör att det kan bli dyrt.

Man behöver även tänka över arkitekturen. För en viktig tjänst går det inte att ha bara en server rakt upp och ner, då kan man mista allt om den går sönder. Serviceavtal är viktiga för snabba åtgärder när något krånglar. Men har man egen villa har man alltid eget ansvar!

Begränsningar

Webbhotell

VPS - cloudservrar

Dedikerat

Fysiskt

Fördelar

Webbhotell

Passar webbplatser som varken har allt för mycket trafik, är väldigt avancerade eller är extremt kritiska att alltid prestera på topp.

Är budgeten kritisk är detta det naturliga valet.

VPS - cloudservrar

Passar webbplatser som har högre krav eller drar mer resurser. Här är det viktigt att från början bygga för att hantera prestandabehoven och noga se över redundans. Ett bra instegsalternativ för exempelvis butiker.

Dedikerat

Med såväl VPS som dedikerad virtuell server kan man anpassa prestandan till faktiskt behov. Börja smått och väx. Mer resurser i julhandeln osv. Det här passar alla med krav på flexibilitet, prestanda och säkerhet.

Fysiskt

Har man extrema prestandabehov kan fysisk server vara rätt val. Dock måste man planera för framtiden (vilken prestanda behövs längre fram?) och bygga mer komplex miljö (hur klarar vi störningar på nät?). Om det här är rätt val så vet du redan allt det här.

Rackfish erbjudande

Webbhotell

Rackfish erbjuder ett bra sortiment med webbhotell. Vi har gjort vissa saker annorlunda för att försöka ge våra kunder en femstjärning hotellvistelse.

Dels bjuder vi på en datacenter-, nätverks- och servermiljö som är outstanding för webbhotell.

Själva webbhotellsservrarna är redundanta. Som exempel är vi igång inom minuter från att en server har totalhavererat, helt automatiskt. Men ingen enskild detalj sänker själv en server, varken el, nät, nödkraft osv. 

Vi använder Cloudlinux och Immunify 360 på våra servrar. Det gör att stökiga grannar inte ställer till det för alla. Det gör också att värstingar ute på nätet hålls på behörigt avstånd från din webbplats.

Många av de vanligaste problemen med webbhotell är hanterade, och vår lösning passar de flesta ordinära webbplatser där funktion är viktig – till en låg budget!

Kan köpas per månad eller längre med kraftiga rabatter för längre avtal.

VPS - cloudservrar

Eftersom definitionerna skiljer sig lite åt på marknaden, klumpar vi ihop dessa.

Vi säljer inte traditionella VPS-servrar och cloudtjänster då vi tycker att våra dedikerade virtuella servrar är bättre för alla, man vet vad man betalar för och driftssäkerheten är extremt bra.

När det gäller Rackfish molntjänster, eller IaaS – Infrastructure as a Service, så är det i praktiken samma sak som våra dedikerade servrar, men med två viktiga skillnader:

För det första får varje kund tillgång till en kontrollpanel – vCloud Director från marknadsledande VMware.  Här kan man lägga till maskiner, ändra konfiguration och hantera sin egen infrastruktur helt efter behov. Vissa servrar kanske bara körs nån gång i månaden medans andra körs oftare.

Det leder in på den andra punkten. Dessa servrar debiteras per timme, vilket gör att man kan verkligen kan spara pengar på att bara ha den konfiguration som krävs igång.

Dedikerade servrar

Rackfish dedikerade virtuella servrar säljs både managed och unmanaged. 

De kan köpas färdigförpackade och grundinstallerade med månadsabonnemang, men för den som vill går det även att hantera dem som cloudservrar, se här till vänster.

Våra servrar presterar väldigt bra. Läs exempelvis om när vi konverterade 7 cloudservrar till 1 Rackfish-server

Behöver ni servrar med relativt statiska behov (behöver inte ändra varje månad) så är det här rätt val.

Våra dedikerade servrar har prestanda som är garanterad, driftssäkerhet som är bättre än vanliga VPS och cloud och bättre än fysiska servrar.

Prismässigt är det ändå klart rimligt, från 600 kronor i månaden och uppåt.


Fysiskt & Co-loc

Rackfish erbjuder fysisk drift rent undantagsvis när vi har kapacitet tillgänglig. Ta kontakt med oss och kolla! 

Vår erfarenhet är att våra andra erbjudande – servrar eller IaaS, ger de fördelar man är ute efter i en fysisk server men utan de nackdelar en fysisk server har. 

Det är i ytterst få fall man bör välja något annat, även om de existerar. Själva använder vi inte fysiska maskiner ens för tunga uppgifter som video-transkodering eller databaser. Prata gärna med oss om varför och hur det fungerar!

Co-location (drift av kunds egna servrar i våra hallar) erbjuder vi inte alls. Det passar inte vår profil helt enkelt. Vår egen utrustning har väldigt hög kvalitet, omfattande supportavtal, hög redundans och extremt bra möjligheter för fjärrstyrning så vi kan sköta 99 av 100 ärenden från kontoret. Med kund-ägd utrustning kan vi inte bedöma detta.